Menü

„A vízkincset nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön!”
Főoldal
Tudnivalók » GY.I.K.
2019. július 22. hétfő - Magdolna napja - 06:09

GY.I.K.

GYAKRAN ISMÉTLŐDŐ KÉRDÉSEK
(leggyakrabban előforduló fogyasztói kérdésekre ezen az oldalon gyorsan választ találhat)
  
 • Szolgáltató azonosító csoportos beszedéshez:
            A11338024 
 
 
 
 
 • Mennyi a víz keménysége?
  A szolgáltatott ivóvíz karsztvíz jellegéből adódóan, társaságunk működési területének nagy részén az ivóvíz kemény, 18 nk0 fok felett van.
    Tudnivalók => A víz minősége

  A víz keménysége nem más, mint egy mutatószám a szervezetünknek fontos ásványi anyag: a kálcium és a magnézium vízben oldható sóinak mennyiségéről. Ha sok az ivóvízben a Ca és a Mg, akkor kemény (18 nk0 felett) vízről beszélünk.
  A vízkeménység közhasználatú mértékegysége a német keménységi fok. Jele: nk0
  1 német keménységi fokú az a víz, amelynek 1 literében 10 mg kalciumoxiddal egyenértékű kalcium- és magnézium- ion van oldatban.
   
  Ennek alapján az ivóvizet 5 kategóriába soroljuk:
  0-8 nk0-ig lágy
  8-12 nk0-ig közepes
  12-18 nk0-ig kissé kemény
  18-30 nk0-ig kemény
  30-50 nk0-ig igen kemény
   
  A Ca a fogak és a csontok építőanyaga és a véralvadáshoz nélkülözhetetlen. Egy felnőtt embernek naponta 800-1000 mg-ra van szüksége.
  A Mg az idegrendszer és az izomzat jó működéséhez szükséges. Hiánya izomgörcsöt okozhat, továbbá az artériák szűkülését segíti elő. Napi szükségletünk 300 mg.
   
  A BAKONYKARSZT Zrt. által szolgáltatott ivóvíz rendszeres fogyasztása – keménysége révén- hozzájárul szervezetünk számára nélkülözhetetlen ásványi anyagok biztosításához, de semmiképpen sem károsítja azt.
   
  A kemény víz fogyasztása az emberi szervezetnek jó, hátránya, hogy 60 C0 feletti melegítéskor vízkő képződik belőle, ami az edények falán, háztartási gépekben, kávéfőző, vízforraló, bojler falán kiválik.
  Társaságunk úgy gondolja, hogy a víz keménysége miatt víztisztítási technológia kiépítése vízellátó rendszereinken nem szükséges, azt a felhasználás helyén, helyileg érdemes kezelni.
   
  A vízkő eltávolítására a drága vízkőoldók helyett használhatunk környezetbarát anyagokat, citromsavat vagy ecetet. Ha a mosógépbe, kávéfőzőbe, vízforralóba 20%-os ecetet öntünk és felforrósítjuk, akkor a gép újra úgy ragyog, mint amikor megvásároltuk.
  A kádról, csempéről, WC csészéről is ecetes, citromsavas tisztítókendővel távolíthatjuk el a vízkőfoltokat.
   
  A villanybojlernél nem alkalmazható ez a módszer. Ezen berendezések elé a víz-szerelvényboltokban kapható házi vízlágyító berendezések beépítését javasoljuk.
   
  Ezek a házi vízlágyítók több féle elven működhetnek:
 1. A hálózati ivóvíz vegyszeres kezelésekor, polifoszfátot adagolnak a vízhez, ami melegítéskor is oldatban tartja a sókat, ezáltal akadályozza meg azok kirakódását, azaz a vízkő képződését.
 2. A fordított ozmózis elvén működő berendezésekben a vizet olyan membránon préselik keresztül melynek apró pórusai, csak a vízmolekulákat engedik keresztül, így a Ca és Mg ionok sem jutnak át a membránon.
 3. Az ioncserélés alapján működő vízlágyítókban a beépített gyanta kivonja a Mg és Ca ionokat és nátrium ionokra cseréli őket. A víz keménységét eltávolító gyanta regenerálásához azonban vízre és sóra van szükség.
 4. Elektromos vízkőtelenítő berendezéseknél a Ca és Mg ionokat kis impulzusok tartják oldatban. Így nem tudnak kirakódni a csővezetékek, berendezések falán.
 5. Mágnesesség elvén működő berendezéseknél a mágnesek polarizálják és ionizálják az átáramló vizet és a benne lévő oldott ásványi anyagokat. Ennek hatására a vízkő (CaCO3 ) helyett, vele azonos vegyjelű, de eltérő kristályszerkezetű aragonit képződik.
 6. Molekuláris nanotechnológián alapuló vízlágyító berendezéseknél a folyamat során a kalcium ionok teljesen stabil, hőálló, oldhatatlan kalcit kristályokká alakulnak át.
   
  Néhány beszerzési forrás házi vízlágyító berendezésre:
  Vízker Kft. 8200 Veszprém, Pápai út 49.
  Tel: 36-88-578-970; Fax: 36-88-578-960
  E-mail: vizker@vnet.hu Web: www.vizker.com
  ProMinent bemutatóterem és szaküzlet 9027 Győr, Nagysándor József u. 21.
  Tel: +36 96/529-871; Fax: +36 96/529-872
  E-mail: bemutatóterem@prominent.hu Web: www.lagyviz.hu
 
 
 • Csőtörések után iható-e a víz
  A csőtörések kijavítását követően fertőtlenítést és mosatást végez Részvénytársaságunk, ami a víz zavarosságát okozhatja. A rendszer áttisztulása után a víz ismét iható.
 
 
 
 
 
 
 
 
 • Miért fehér a víz (klórozás)
  A közhiedelemmel ellentétben a víz "fehérségét" nem a benne lévő magas klórtartalom, hanem légbubrokékok okozzák. A víz klórozása EU szabvány alapján történik.
 
 • Minuszos, negatív számla esetén mi a teendő
  Ha az elszámoláskor a Felhasználó számára visszatérítés jár, azt a Szolgáltató a visszatérítési igény elismerését, vagy megállapítását követő 15 napon belül visszafizeti, annak megfelelően, hogy a felhasználó milyen kiegyenlítési módot alkalmazva fizeti a vízdíjszámláit. Ha csekken, akkor postán kapja vissza, ha csoportos beszedéssel, akkor visszautalásra kerül a bankszámlájára.
  Ha a Felhasználó másként nem rendelkezik, és a megtérítendő összeg az 1000 forintot
       a) meghaladja, azt a Szolgáltató visszafizeti a Felhasználó részére,
       b) nem éri el, azt a Szolgáltató a Felhasználó technikai folyószámláján jóváírja.
   
 
Ügyfélszolgáltat - Hibabejelentés
ÜGYFÉLSZOLGÁLATAINK,
ÜZEMEGYSÉGEINK
ELÉRHETŐSÉGEI

hírleveleink

On-line Ügyfélszolgálat Mobil Alkalmazás
 
Várpalota térségi bántapusztai vízbázis biztonságba helyezése
KEOP-2.2.3/B/09-11
-2011-0003
Magyarország megújul


Készítette: