Ügyfélszolgálat: (88) 411-141
Hibabejelentés (24 órás ügyelet): (88) 425-498
Akadálymentesített változatVáltás magyar nyelvreSwitch to englishAuf deutsch

Ne desztilláljuk a csapvizet, ha inni akarjuk! Szemfényvesztő cégére DE

A jó bornak nem kell cégér, mondják ezt régóta, a könnyen, jól eladható termékre. A mondás erősen piacorientált korunkban jócskán megváltozott. A reklámmal, marketinggel foglakozók tapasztalatból mondják, hangsúlyozzák: a jó bornak is kell a cégér, vagyis a reklám, a hírverés.
 
Természetesen, nemcsak a jó bornak, de a jó csapvíznek is kell a cégér! Főként akkor, ha egyes, a vezetékes ivóvízzel kapcsolatba hozható termékek, mint az ásványvíz vagy éppen a különböző házi víztisztító berendezések cégére, reklámja kimondva, kimondatlanul rossz hírét keltik a csapvíznek. Merthogy megteszik, azt számtalanszor tapasztalhattuk az elmúlt esztendőkben. Pedig törvényi rendelkezések próbálnak gátat vetni az ilyesfajta tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatnak.
 
Csakhogy a „kimondatlanul” keltett rossz hír nehezen vagy egyáltalán nem kérhető számon a törvény előtt. Így aztán már ásványvizes reklámok tucatjai bíztathatták vásárlásra a fogyasztókat úgy, hogy közben a csapvízzel szemben keltettek ellenérzést. A „reklámfogást”, az ellenérzéskeltést alkalmazták, alkalmazzák a házi víztisztító berendezéseket forgalmazó cégek ügynökei, akik még megtévesztéssel is tetézik ezt.
 
A hazai ivóvíz-szolgáltatókhoz, így Bakonykarszt Zrt-hez is érkeznek bejelentések a fogyasztók részéről, amelyekben az úgynevezett házi víztisztító berendezéseket forgalmazó cégek ügynökeinek tevékenységéről szólnak, s természetesen kérdéseket is megfogalmaznak az ivóvízzel kapcsolatosan. Érthető is a kétkedés, hiszen a „szemfényvesztő mutatványok” könnyen elbizonytalaníthatják a kevésbé tájékozott fogyasztókat.
 
A házi víztisztító berendezéseket forgalmazó ügynökök általában úgy kezdik termékbemutatójukat, hogy vízmintát vesznek a helyi hálózatból. A pohár csapvízbe egy készüléket, elektródát helyeznek és rákapcsolják az áramot, melynek következtében gusztustalan, sötét üledék keletkezik a pohár vízben. A „kísérletet”, a nagyobb hatás érdekében, olykor elvégzik különböző ásványvizeken is. A művelet egyébként az elektrolízis, melynek során a vaselektróda oldódásakor keletkező vas-hidroxid képez barnás-fekete üledéket, és nem a vízben eredetileg is benne lévő oldott anyagok válnak láthatóvá.
 
A „házi termékbemutatók” következő lépése, hogy a csapvizet átengedik a víztisztító berendezésükön, majd a „tisztított” vízzel töltött pohárba újból elhelyezik az elektródákat, és ismét rákapcsolják az áramot. Sötét üledék persze nem keletkezik, ugyanis a „tisztítás” elsősorban a vízben oldott ásványi sók eltávolítására irányul, a só-mentes víz pedig nem vezeti jól az elektromos áramot, így az elektrolízis során nem oldódik be semmi a vízbe.
 
A „kísérletet” követi a konklúzió megfogalmazása, vagyis, hogy „eddig ilyen szennyezett vizeket fogyasztott, de ha megvásárolja berendezésünket, szemmel láthatóan tiszta vízhez jut”!
Egy ilyen bemutató során a „háziak” jóvoltából félretett kezelt és kezeletlen vizeket akkreditált laboratóriumban is megvizsgálták. Bebizonyosodott, hogy a „tisztított” víz csaknem só-mentes, akár a desztillált víz, és az elszíneződést okozó anyagot az elektrolízis során juttatták be a csapvízbe, megtévesztésül.
 
Mindehhez érdemes hozzáfűzni azt, hogy a csapvíz, a vezetékes ivóvíz az egyik legjobban ellenőrzött élelmiszer. Folyamatos vizsgálatát jogszabályok írják elő. Ugyanakkor, az ivóvíz minőségi követelményeiről és az ellenőrzés rendjéről szóló 201/2001.(X. 25.) Kormányrendelet, valamint a 98/83/EK irányelv előírásai szerint a házi víztisztítókról elfolyó „tisztított víz” sokszor nem is ivóvíz minőségű, mint ahogy nem iható, sőt káros a desztillált víz is.
 
Ne „desztilláljuk” a csapvizet, ha inni akarjuk! Az emberi szervezetnek ugyanis szüksége van a vízben oldott ásványi sókra. Nem véletlen, hogy a komolyabb víztisztító berendezéseknél a szűrési, tisztítási folyamatokat úgynevezett visszasózási művelet is követi.
 
A természetes sók fontos alkotóelemei az ivóvíznek, eltávolításuk a Bakonykarszt Zrt. működési területén szolgáltatott ivóvíznél is szükségtelen. A szolgáltatott vizet folyamatosan ellenőrzi a társaság akkreditált laboratóriuma és az ÁNTSZ is. Fogyasztóink bízhatnak a cég által szolgáltatott, a hatósági elvárásoknak és a jogszabályi előírásoknak megfelelő jó minőségű csapvízben! Fogyasszák egészséggel!
 
Legyenek viszont óvatosak a sokszor megtévesztő eszközöket is alkalmazó, csak a házi víztisztító berendezések eladásában érdekelt ügynökökkel szemben!
 
L.P.
 
Pályázat