Ügyfélszolgálat: (88) 411-141
Hibabejelentés (24 órás ügyelet): (88) 425-498
Akadálymentesített változatVáltás magyar nyelvreSwitch to englishAuf deutsch

Víz világnapja 2020. március 22.

A víz, és különösen az ivóvíz mindig foglalkoztatta az embereket. Már a kezdet-kezdetén, az időszámítás előtti ősi kultúrákban is rendkívüli fontossággal bírt. Az ivóvízellátás történelmének két igazi mérföldköve azonban az elmúlt két évszázadhoz kötődik.

A 19. század második felében ért oda az ember magáról való gondoskodásának filozófiája, valamint a technika fejlődése, hogy a középkor háborúkkal vetekedő embert pusztító kísérőjének, a járványoknak megállást parancsolt, csupán azzal, hogy tiszta ivóvízzel látta el a városokat.  COVID-19 pandémia, Maradj otthon!
A 20. század második felében a legtöbb országban kiépült a közműves vízellátás. Ezt követően újabb kihívásnak kellett megfelelni.  A fenntartható fejlődés biztosítás érdekében, célul tűzték ki a szennyezett vizek megtisztítását, és visszavezetését a természetbe.
Ha visszagondolunk Veszprém város egykori polgármestere, dr. Szeglethy György szavaira, melyet az 1896-os vízmű átadását követően mondott: „ a vízvezeték csatornázás nélkül mindig kétséges kincsünk marad”, akkor büszkék lehetünk arra, hogy ez a felismerés megyénkben már több mint százhúsz éves múltra tekint vissza.
 
A 20. század utolsó negyede újabb fordulópontot jelent az ivóvízről való gondolkodásban. Az emberiség szerencsésebb fele kezdte belátni, hogy az egészséges ivóvíz nem lehet a fejlettebb országok kiváltsága.
 
Az emberiség egészségéért való globális aggódás jegyében indította el az ENSZ 47. közgyűlése Dublinban azt a gondolatsort, melyet az 1993-ban Rio de Janeiro-ban tartott „Víz, környezet és fejlődés” kongresszus Agenda 21 programja foglalt határozatba:
 
Március 22-e legyen a Víz világnapja! A jövőben minden év március 22-én rendezvényekkel kell felhívni a világ összes politikusának és a gazdaságirányítóknak a figyelmét az ivóvízellátásban eddig elért eredményekre, és ami fontosabb, a még hátra lévő teendők egész sorára.
 
Sajnos, nem mondhatjuk el, hogy az egész világ ünnepli ezt a napot, mert az emberiség egy jelentős része – 1,5 milliárd ember – egyáltalán nem, vagy alig jut egészséges ivóvízhez. Nekik még nincs mit ünnepelni.
Sajnos az önfeledt ünneplés az idei évben, nálunk is elmarad(t). Pénteken a Magyar Víziközmű Szövetség Víz Világnapi gáláján kellett volna átadni azokat az elismeréseket, melyeket „vízműves” kollégáink érdemeltek ki. Tegnap gyalogtúrával, nem véletlenül 22 km-essel,  a jövő héten pedig a rajz- és irodalmi pályázatunk díjazottjaival közösen ünnepelhettünk volna. COVID-19 pandémia, Maradj otthon!
 
Most más feladatuk van a „vízműveseknek”. Igaz, hogy a koronavírus okozta pandémia nem vízjárvány(!), de a betegségek megelőzésében alapvető szerepe van a biztonságos és folyamatos víziközmű-szolgáltatás fenntartásának. Gondoljunk csak az alapos, 20-25 másodperces kézmosásra, a tisztálkodásra, a fertőtlenítő felmosásra, a mosásra, valamint a szennyezett víz gyors elvezetésére és annak megtisztítására. Ezért aztán a „vízművesek” - hasonlóan több szakterületen dolgozókkal, a pékekkel, az élelmiszer bolti eladókkal, a gyógyszerészekkel, az egészségügyi alkalmazottakkal, és sort még folytathatnánk – nem maradhatnak otthon.
Ez a nap, a Víz Világnapja, most kiemelten szóljon azokról az emberekről, akik embertársaik alapvető létszükségletét, alapvető élelmiszerük biztosítását és alapvető személyes higiénés feltételeit garantálják nap, mint nap!
 
Köszönjük felkészültségüket, elkötelezettségüket és fegyelmezettségüket. Ne féljetek, a bajban mindig összefognak és egymást segítik az emberek! Szervezetten, egymásra figyelve és a szükséges védelmi intézkedéseket betartva, közösen legyőzzük a koronavírust.
 
Kérem ezért Önöket, akik szolgáltatásainkat igénybe veszik, legyenek türelmesek és megértőek! Mi mindannyian azon dolgozunk, hogy folyamatos legyen otthonaikban, a kórházakban, az időskorúak otthonaiban az egészséges ivóvíz szolgáltatása. Ha fennakadást észlelnek, akkor annak nyomós oka van. Valahol hiba keletkezett a rendszerben. Mi azonnal intézkedünk, mérlegelünk és javítunk. A rendelkezésünkre álló információkat honlapunkon, facebook oldalunkon megosztjuk Önökkel. Kérem, feleslegesen ne hívjanak telefonon bennünket, mert ezzel munkatársaink hatékony munkavégzését akadályozzák.
Köszönöm megértésüket!
 
VÍZ ÉS KLÍMAVÁLTOZÁS a Víz Világnapjának idei jelmondata.
Mivel, COVID-19 pandémia, Maradj otthon! intézkedés és javaslat van érvényben, ezért feltehetőleg többüknek van lehetősége arra, hogy az idei jelmondatot értelmezzék, annak mélységén elgondolkodjanak. A járványnak egyszer vége lesz. Visszatérünk megszokott életvitelünkhöz, még ha az soha sem lehet már a régi (tanulnunk kell az esetből). A klímaváltozás és annak jelei eddig is befolyásolták életünket. A kutatók szerint ezek a folyamatok felgyorsulhatnak a jövőben, ha nem teszünk semmit sem ellene.
Ezért: „Gondolkodj globálisan és cselekedj lokálisan!”
 
Ha már „szobafogságra” vagyunk ítélve, gyermekeink digitális oktatásban részesülnek, remek alkalomnak tűnik, hogy a világhálón kutakodjunk víz és klímaváltozás ügyben. Családi körben vagy oktatók és pedagógusok bevonásával felhívhatjuk egymás figyelmét tartalmas írásokra, előadásokra és filmekre.
 
Egy kicsit ünnepeljünk ma. Igyunk meg egy vízcsapból kifolyó jó pohár friss vizet és gondoljunk az előállítóira. A természetre, a víz körforgására, a víziközmű-rendszerek kiépítőire és azok folyamatos fenntartóira, üzemeltetőire. Egészségünkre!

COVID-19 pandémia, Maradj otthon!
Vigyázzunk magunkra! Vigyázzunk egymásra!

„A vízkincset nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön!”
 
Veszprém, 2020. március 22.  
Kugler Gyula
vezérigazgató
 
Pályázat