Contact on phone (88) 411-141
24 Hour Helpdesk (88) 425-498
Akadálymentesített változatVáltás magyar nyelvreSwitch to englishAuf deutsch

Házi szennyvíz-beemelők átvétele EN

Tisztelt Lakossági Felhasználónk!
A 2013. december 3-tól hatályos 458/2013. (XII. 2.) számú Kormányrendelet (továbbiakban: rendelet), a víziközmű-szolgáltatásról szóló 2011. évi CCIX. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 58/2013. (II. 27.) számú Kormányrendeletet módosította.
A Kormányrendelet módosítás lényege, hogy a háztartási szennyvizet a törzshálózatba juttató beemelők kiépítésének és üzemeltetésének rendjét szabályozza, pontosítja.
A rendelet értelmében a házi beemelőknek a törzshálózattal egyidejű kiépítése az ellátásért felelősök (Önkormányzatok) feladata, míg a kiépült berendezések üzemeltetését a víziközmű szolgáltatóknak kell végezni.
A rendelet előírja, hogy a meglévő és a rendelet hatályba lépését követően a felhasználók által kiépített szennyvíz beemelők esetében az üzemeltetési feladat átvételekor a víziközmű-szolgáltató és a felhasználó átadás-átvételi jegyzőkönyvet vesz fel. A korábban kiépített (jelenleg a felhasználók által üzemeltetett) házi beemelők esetében a rendelet szerint az átadás-átvételt legkésőbb 2014. február 28-ig le kell folytatni.
A rendelet szabályozza továbbá azt is, hogy jelenleg a felhasználó tulajdonában lévő házi beemelőt – mint rendszerfüggetlen víziközmű elemet - át kell adni, az Ellátásért felelős (Önkormányzat) tulajdonába. A vagyonjogi átadás akkor történik meg, mikor legközelebb fő szerkezeti elemet (pl. szivattyút) cserél a víziközmű-szolgáltató, vagy amennyiben kiépül a házi beemelő felhasználási helytől független energia ellátása. Ez utóbbinak, felhasználási helytől – lakóháztól, lakástól – független energia ellátás kiépítésére a rendelet 2018. december 31-ig biztosít határidőt az Ellátásért felelősök (Önkormányzatok) számára. Amennyiben azonban a felhasználási helytől független energia hálózat kialakítása csak aránytalanul nagy költségráfordítással volna megvalósítható, az Ellátásért felelős a megadott határidőn belül megállapodhat a felhasználóval az energia ellátás további biztosításáról és annak költségviseléséről. Mérlegelendő szempont, hogy az ingatlan jelenlegi rendezett kialakításának jelentős megváltoztatásával, érdemes-e kialakítani a független energia hálózatot.
A rendelet kötelezi a víziközmű-szolgáltatókat, hogy a fent megfogalmazottak betartása érdekében 2013. december 31-ig hívja fel az érintett felhasználók figyelmét az átadási igény bejelentésére. A BAKONYKARSZT Zrt. ezúton tesz eleget a tájékoztatási kötelezettségének. A csatolt igénybejelentő lap elektronikus vagy postai úton való megküldésével, továbbá társaságunk a (www.bakonykarszt.hu) honlapján, on-line módon is kezdeményezheti Ön a házi beemelőjének üzemeltetésre vonatkozó átadását.igénybejelentő.pdf
Társaságunk felkészült arra, hogy a közel jövőben felkeresse minden egyes felhasználóját, az előírt átadás-átvétel lebonyolítására, így Önnél is hamarosan jelentkezni fogunk.

 
Veszprém, 2013. december 20.
                                                                                   Kugler Gyula
                                                                                  vezérigazgató
 
 
Pályázat