A szolgáltatott ivóvíz karsztvíz jellegéből adódóan, társaságunk működési területének nagy részén az ivóvíz kemény, 18 nk
0 fok felett van.
Kalkulátorok és díjak => A víz minőségeA víz keménysége nem más, mint egy mutatószám a szervezetünknek fontos ásványi anyag: a kálcium és a magnézium vízben oldható sóinak mennyiségéről. Ha sok az ivóvízben a Ca és a Mg, akkor kemény (18 nk
0 felett) vízről beszélünk.
A vízkeménység közhasználatú mértékegysége a német keménységi fok. Jele: nk
01 német keménységi fokú az a víz, amelynek 1 literében 10 mg kalciumoxiddal egyenértékű kalcium- és magnézium- ion van oldatban.
Ennek alapján az ivóvizet 5 kategóriába soroljuk:
0-8 nk
0-ig lágy
8-12 nk
0-ig közepes
12-18 nk
0-ig kissé kemény
18-30 nk
0-ig kemény
30-50 nk
0-ig igen kemény
A Ca a fogak és a csontok építőanyaga és a véralvadáshoz nélkülözhetetlen. Egy felnőtt embernek naponta 800-1000 mg-ra van szüksége.
A Mg az idegrendszer és az izomzat jó működéséhez szükséges. Hiánya izomgörcsöt okozhat, továbbá az artériák szűkülését segíti elő. Napi szükségletünk 300 mg.
A BAKONYKARSZT Zrt. által szolgáltatott ivóvíz rendszeres fogyasztása – keménysége révén- hozzájárul szervezetünk számára nélkülözhetetlen ásványi anyagok biztosításához, de semmiképpen sem károsítja azt.
A kemény víz fogyasztása az emberi szervezetnek jó, hátránya, hogy 60 C
0 feletti melegítéskor vízkő képződik belőle, ami az edények falán, háztartási gépekben, kávéfőző, vízforraló, bojler falán kiválik.
Társaságunk úgy gondolja, hogy a víz keménysége miatt víztisztítási technológia kiépítése vízellátó rendszereinken nem szükséges, azt a felhasználás helyén, helyileg érdemes kezelni.
A vízkő eltávolítására a drága vízkőoldók helyett használhatunk környezetbarát anyagokat, citromsavat vagy ecetet. Ha a mosógépbe, kávéfőzőbe, vízforralóba 20%-os ecetet öntünk és felforrósítjuk, akkor a gép újra úgy ragyog, mint amikor megvásároltuk.
A kádról, csempéről, WC csészéről is ecetes, citromsavas tisztítókendővel távolíthatjuk el a vízkőfoltokat.
A villanybojlernél nem alkalmazható ez a módszer. Ezen berendezések elé a víz-szerelvényboltokban kapható házi vízlágyító berendezések beépítését javasoljuk.
Ezek a házi vízlágyítók több féle elven működhetnek:
A hálózati ivóvíz vegyszeres kezelésekor, polifoszfátot adagolnak a vízhez, ami melegítéskor is oldatban tartja a sókat, ezáltal akadályozza meg azok kirakódását, azaz a vízkő képződését.
A fordított ozmózis elvén működő berendezésekben a vizet olyan membránon préselik keresztül melynek apró pórusai, csak a vízmolekulákat engedik keresztül, így a Ca és Mg ionok sem jutnak át a membránon.
Az ioncserélés alapján működő vízlágyítókban a beépített gyanta kivonja a Mg és Ca ionokat és nátrium ionokra cseréli őket. A víz keménységét eltávolító gyanta regenerálásához azonban vízre és sóra van szükség.
Elektromos vízkőtelenítő berendezéseknél a Ca és Mg ionokat kis impulzusok tartják oldatban. Így nem tudnak kirakódni a csővezetékek, berendezések falán.
Mágnesesség elvén működő berendezéseknél a mágnesek polarizálják és ionizálják az átáramló vizet és a benne lévő oldott ásványi anyagokat. Ennek hatására a vízkő (CaCO3 ) helyett, vele azonos vegyjelű, de eltérő kristályszerkezetű aragonit képződik.
Molekuláris nanotechnológián alapuló vízlágyító berendezéseknél a folyamat során a kalcium ionok teljesen stabil, hőálló, oldhatatlan kalcit kristályokká alakulnak át.
Néhány beszerzési forrás házi vízlágyító berendezésre:Vízker Kft. 8200 Veszprém, Pápai út 49.
Tel: 36-88-578-970; Fax: 36-88-578-960
E-mail: vizker@vnet.hu Web: www.vizker.comProMinent bemutatóterem és szaküzlet 9027 Győr, Nagysándor József u. 21.
Tel: +36 96/529-871; Fax: +36 96/529-872
E-mail: bemutatóterem@prominent.hu Web: www.lagyviz.hu